Wat is trailrunning?

Trailrunning is simpelweg hardlopen midden in de natuur. Het is zeer afwisselend ten opzichte van weg en -baanatletiek. Je maakt gebruik van je hele lichaam. Naast de fysieke aspecten moet je ook zeker alert zijn. Je loopondergrond kan bij elke stap weer anders zijn. Voor trailrunning hoef je niet alleen maar in de bergen te zijn.

Ga gewoon de natuur in!

HET PARCOURS BEVAT (NIET ALTIJD) BEKLIMMINGEN EN AFDALINGEN

We lopen niet alleen in de bergen, hoewel ze voor veel mensen een doel zijn. Het ruige terrein en de hoogteverschillen maken wel deel uit van de sport. Maar trailrunning begint dichtbij huis. Nederland is een ongelofelijk mooi land waar trails door duinen, bossen en polders lopen. 

We lopen niet altijd hard. Tijdens lange klimmen wisselen we wandelen en hardlopen af en maken gebruik van verschillende technieken op de steile stukken.

ASFALT HARDLOPEN VS TRAILRUNNING

In tegenstelling tot hardlopen op de weg, verandert het terrein voortdurend bij trailrunning. We lopen op paden met stenen, modder, gras, sneeuwvelden en soms zijn er zelfs lichte beklimmingen (scrambling) tijdens een technische bergtrail. Trailschoenen vormen een belangrijk onderdeel van de uitrusting van de trailrunner om elk type terrein tijdens een parcours aan te kunnen.

DE LENGTE VAN DE ROUTE VOOR EEN TRAILRUN IS NIET ECHT BELANGRIJK

Wegatleten zijn vaak gefocust op tijd en snelheid. 10 km, halve marathon, marathon, deze evenementen kunnen met elkaar worden vergeleken omdat ze qua afstand en algehele moeilijkheidsgraad vergelijkbaar zijn. Maar als het gaat om trailrunning kunnen wedstrijden nooit met elkaar worden vergeleken. Bij trailrunning verschilt het terrein simpelweg te veel om wedstrijden te vergelijken.
De hoogteverschillen en het type terrein kunnen enorm verschillen van trail tot trail. Een ervaren trailrunner kan voor een "normale” trailrun van circa 30 km maar 3 uur nodig hebben. Maar als het een technisch uitdagend parcours is kan het zomaar oplopen tot circa 5 uur.

Trailrunning is een onvoorspelbare sport, die het buiten op de paden zijn veel spannender maakt.

LEAVE NOTHING BUT FOOTPRINTS

Naast hardlopen in de natuur is er ook een trail-spirit. Waardeer en respecteer de natuur waar je loopt. Neem altijd je afval mee, loop op de paden en niet naast de paden. Zo voorkom je dat een single track helemaal uitslijt tot een breed pad. Samen behouden we de natuur waar we zo van genieten.

Trail in bos met wegwijzer Summit Trail en Base Trail
Trailrunner in opspattende modder

VOORDELEN VAN TRAILRUNNING VOOR HET LICHAAM

Vanuit een fysiek oogpunt, zijn de zachte ondergronden van de meeste paden beter voor je gewrichten omdat het een deel van de impact absorbeert. Met grote afwisseling van natuurlijke obstakels om over en omheen te gaan, zullen de paden je uitdagen om je aan te passen. Hierdoor word je gedwongen om je manier van lopen en de lengte van je stappen aan te passen.

Trailrunning kan een geweldige manier zijn om balans te ontwikkelen en kracht op te bouwen in spiergroepen die je nog niet eerder hebt gebruikt. Als je je aan een gematigd hardlooptempo houdt, kun je ook enkele veel voorkomende hardloopblessures minimaliseren of zelfs vermijden. Deze kunnen het gevolg zijn van regelmatig op verharde wegen hard te lopen. Met klimmen, dalen en scherpe bochten zorgt trailrunning ervoor dat je lichaam op een veelzijdige manier moet functioneren.

Hardloopster maakt sprong in het hooggebergte met uitzicht op rivier in dal

VOORDELEN VAN TRAILRUNNING VOOR DE GEEST

Het is een feit dat het bos goed is voor de ziel. Stress en spanning zakken in de natuur veel sneller weg dan binnenshuis. Studies bewijzen keer op keer dat tijd doorbrengen in het bos gunstig is voor je hersenen en cognitieve functies. Én de mooie uitzichten kunnen ook geen kwaad

De mindset van trailrunning kan heel anders zijn dan hardlopen op de weg. Trailrunners nemen vaak een meer ontspannen houding tegenover de competitieve houding van hardlopen op de weg. Trailrunning kan je helpen snelheid en afstand los te laten. Zo ben je meer bezig met ontspannen tijdens je inspanning.

Door je op elke stap te concentreren zakken je zorgen weg en kom je tot rust. Dit geeft je plezier in de inspanning en plezier in het buiten zijn. Open je zintuigen, luister naar je lichaam en wees gezond.

Hardloper in hooggebergte maakt handstand van vreugde. Uitzicht op besneeuwde bergtoppen